Naturkunskap A - Inlämningsuppgift, avsnitt: Liv


Liv - inlämningsuppgift



Ett litet experiment: Täck botten på en flaska med gula ärtor: Häll vatten i flaskan till halva ärthöjden. Sätt kork på flaskan. Låt flaskan stå ett par dagar. Fäst ett litet stearinljus på en ståltråd så att du kan föra ned ljuset brinnande i flaskan.

 

Vad händer och varför händer det?

Sänd en liten rapport via mail om dina iakttagelser.


 

 

Svar: Ärtorna använder sig av vattnet som finns i den tillstängda flaskan för att börja gro. Syret i flaskan och druvsockret de består av används (förbränns) under deras cellandning, som frigör energi, till när ärtorna växer. En restprodukt från ärtornas cellandning, som avges, är koldioxid. Koldioxiden släcker ljuset när man för ner det i flaskan. Detta sker då eld måste ha syre för att existera. Syret har helt enkelt tagit slut i flaskan och ersatts av koldioxid.

 

Cellandning = Druvsocker + Syre = Koldioxid, vatten och energi.

 

Komponenterna som behövs för att något skall brinna.

Eldtriangeln. Vad som krävs för att något skall brinna (Alla sidor i triangeln måste finnas.)  I det utförda experimentet saknas syre inuti flaskan och därav slocknar stearinljusets låga!

 

(Koldioxid är tyngre än luft och kan tränga undan syrerik luft. Det är enligt den principen en koldioxidbrandsläckare fungerar. Koldioxiden tränger bort och avskärmar luftens syre så att elden kvävs.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0